Sevgili anneler bu yazımızda emzirme döneminde hepimizin en çok endişe ettiği konulardan birisi olan meme reddinin ne olduğunu, nelerin meme reddine sebep olduğunu ve çözümlerinin neler olabileceğini paylaşacağız.
Meme Reddi Nedir?
Her bebek dünyaya gelirken emme refleksi ile doğar. Bazı bebekler anne sütüne ve emmeye daha çabuk adapte olurken bazı bebekler emme konusunda daha çekimser davranabilir. Bebeğin emzirmeyi reddetmesine “meme reddi” denir. Ancak bebeğin emmemesinin altında yatan sebepleri iyi gözlemlemek gerekir.
Neler Meme Reddine Sebep Olabilir?
Öncelikle anne ile bebek arasındaki ilişki emzirme açısından en önemli konulardan birisidir. Bebek doğduktan sonra herhangi bir sağlık engeli olmadığı müddetçe anne ve bebek en kısa sürede ten temasına geçmeli ve anne bebeğini emzirmeyi denemelidir.
- Annenin Ruh Hali: Annenin ruh hali bebeğin emmesini etkileyen sebeplerden birisidir. O nedenle bebeğinizi huzurlu ve rahat bir ortamda emzirmelisiniz. Aksi takdirde stres ve huzursuzluğunu hissedecek olan bebeğiniz emmek istemeyecektir.
- Yanlış Emzirme Pozisyonu: Bebeğinizi rahat etmediği bir pozisyonda emzirmeye çalışıyorsanız memeyi almayı reddedebilir. Bebeğiniz emerken göğüs ucunuzun yani kahverengi bölümünü ağzı ile kavramadan ve ses çıkararak emiyorsa muhtemelen yanlış bir pozisyondasınız demektir. Farklı bir pozisyon deneyin ve göğsünüzü tam olarak kavrayıp, bebeğinizin emme ve yutma sesi çıkardığından emin olun.
- Pamukçuk: Çocuğunuz, bebeklerin ağız, yanak, dil ve damaklarında sık görülebilen beyaz lekeler şeklindeki pamukçuk rahatsızlığını yaşıyorsa, emerken huzursuzlanacak ve emmek istemeyecektir. Emme ve yutkunma sırasında zorlanıyor olacağı için emmeyi reddedebilir.
- Kulak Tıkanıklığı: Bebeğiniz herhangi bir hastalık, soğuk algınlığı nedeniyle kulak ağrısı çekiyorsa, bu durum ona emme sırasında da acı verip, rahatsız edeceğinden emmeyi reddedecektir. Acilen doktorunuzdan destek almanızı tavsiye ederiz.
- Sütün Yoğun Gelmesi: Bebeğinizi emzirmeye başladığınızda sütünüzün çok tazyikli gelmesi durumunda bebeğiniz sütün boğazına kaçması nedeni ile memeyi reddedecektir. Sütün yoğun olduğunu gördüğünüzde, emzirmeden önce sütün fazlasını bir pompa yardımı ile sağıp, göğüslerini rahatlatabilirsiniz. Böylece bebeğiniz de çok daha rahat emebilecektir.
- Biberon Kullanımı: İşe geri döndüğünüzde, bebeğinizden uzakta olduğunuzda ya da çok yorgun olduğunuz zamanlarda bebeğinize biberon veriyorsanız, kullanacağınız biberonun doğal akışlı, gaz yapmayan, yavaş akışlı ve anne göğsüne yakın bir yapısının olması çok önemlidir. Böylece bebeğiniz anne memesi ile biberon arasındaki geçişlerde sorun yaşamayacaktır. İşte bu noktada size Kiinde Squeeze Doğal Biberon ve doğal akışlı başlıkarını denemenizi tavsiye ederiz. Bebeğiniz, anne göğsünde yaptığı emme refklekslerini yapması durumunda Kiinde biberonda süt akışı gerçekleşeceği için biberondan kaynaklı olabilecek meme reddi riskini ortadan kaldırmış olursunuz. Bebeğiniz biberon sonrası emmeyi reddetse bile lütfen israrcı olun ve emzirmeye devam edin.
- Bebeği Emzirdiğiniz Ortamda Dikkat Dağıtacak Unsurların Olması: Bebeğinizi rahat, sessiz ve huzurlu bir ortamda emzirmeniz önemli. Etrafta başka insanların ve seslerin olması onun dikkatini dağıtacak ve emmek istemeyecektir. Ayrıca alıştığı bir düzeni varsa ve bunun değişmesi de emmeyi reddetmesine neden olabilir.
- Bebeğin Diş Çıkarıyor Olması: Bebekler 4. Aydan itibaren diş çıkarmaya başlayabilir. Diş çıkarma onlara acı ve huzursuzluk veren bir süreç olduğundan diş çıkarma döneminde bebeğiniz emmeyi reddedebilir. Bu dönemde ona diş kaşıyıcı, soğutulmuş diş kaşıyıcılar vererek yardımcı olabilirsiniz, bunlar onu biraz da olsa rahatlatacaktır.
- Annenin Hamile Olması: Bebeğinizi emzirirken hamile kalmanız durumunda değişen hormonlardan dolayı sütünüzün tadı değişebilir ve bebeğiniz emmek istemeyebilir.
- Bebekte Reflü Problemi: Bebeğinizi emzirdikten sonra mide kaslarının kısalığı ve sadece yutkunma sırasında çalışıyor olması nedeniyle ağız dolusu kusabilir ve tüm içtiği sütleri çıkarabilir. Bu durumda da aç bile olsa emmeyi reddecektir. Reflü problemi olan bebeği sırt üstü yatırırsanız sorunu daha da artacaktır. Bu tip durumlarda bebekler için yapılmış olan reflü yastıklarından faydalanabilirsiniz.
Meme Reddinin Çözümleri Nelerdir?
Öncelikle bebeğiniz herhangi bir sağlık problemi nedeniyle emmeyi reddediyorsa, doktorunuza danışmalı ve sağlık sorununa yönelik olarak destek almalısınız.
Sağlık sorunları dışındaki nedenleri ortadan kaldırmak için bebeğinizi her istediğinde emzirmelisiniz. Reddetse bile emzirmeyi denemekten vazgeçmemelisiniz.
Bebeğinizi her zaman sakin, sessiz ve huzurlu bir ortamda, onunla başbaşa kalabilecek şekilde emzirmelisiniz. Emzirme sırasında bebeğinizi doğru gözlemlemeniz de size yardımcı olacaktır.
Mümkün oldukça az emzik vermeli, biberon vermeniz gereken durumlarda anne göğsüne en yakın, doğal akışlı, yavaş akışlı biberon ve biberon başlıklarını tercih etmelisiniz.
Umarız bu yazı ile meme reddi hakkındaki soru ve endişelerinizi ortadan kaldırabilmek konusunda size yardımcı olmuşuzdur. Meme reddi ile alakalı paylaşmak istediğiniz farklı noktalar olursa, yorumlara yazabilirsiniz…